Ontmoet de groente

Onze zelfgekweekte groenten zijn heerlijk!

Wij zijn trots om zo veel verschillende soorten biologische en heerlijke groenten op Koningshof te kunnen verbouwen. Sommige van onze soorten zijn specifiek voor onze regio. Kom maar proeven!

GELE COURGETTE

Ik ben het kleine broertje van de komkommer. Je kunt me meebakken, grillen of soep van me maken. Ik heb meer smaak als ik nog klein ben.

KERRIE

.

KOMKOMMER

Wist je dat het drie weken duurt voordat mijn bloemen uitgroeien tot prachtige komkommers? Ik kan in een zomer wel 50 komkommers laten groeien. Lekker en verfrissend door de salade.

DRUIF

.

 

TOMAAT

Ik ben een tropische plant uit Zuid-Amerika en het zusje van de aardappel. Nu wordt ik wereldwijd veel gebruikt in de keuken. Je kunt me bakken, komen, drogen en rauw door de salade doen.

AUBERGINE

.

 

PAPRIKA

.

PEPER

Japanse samoerai eten mij voorafgaand aan een wedstrijd. Ik geef je het gevoel dat je moedig en onoverwinnelijk bent. Van mij zijn er veel verschillende soorten en ik kan warm zijn, maar ook zeer pittig. Pas dus op voor je me eet.

RUCOLA

Ik smaak een beetje naar noten en kan vrij pittig zijn. Vaak wordt ik gebruikt als garnering in een salade.

SLA

Mij ken je waarschijnlijk wel. Ik wordt gecombineerd met allerlei soorten gerechten en vaak als bijgerecht geserveerd. Er zijn veel soorten van mij, zoals ijsbergsla, eikenbladsla en kropsla.

SLA

Mij ken je waarschijnlijk wel. Ik wordt gecombineerd met allerlei soorten gerechten en vaak als bijgerecht geserveerd. Er zijn veel soorten van mij, zoals ijsbergsla, eikenbladsla en kropsla.

RADIJS

.

WORTELEN

Ik ben oranje van kleur en heb groene blaadjes. Ze zeggen dat ik goed ben voor je ogen, maar dat is een fabeltje. Van mij kun je lekkere taart en cake maken.

RODE BIET

Ik ben rood en heel gezond. Mijn sap helpt tegen een hoge bloeddruk en zorgt voor een goede spijsvertering. Ik ben bijna het hele jaar verkrijgbaar.

PREI

Ik besta uit heel heel verschillende laagjes over elkaar en groei grotendeels onder de grond. In de keuken ben ik multifunctioneel. Je kunt me blancheren, stoven, roerbakken en zelfs rauw eten.

KOOLRABI

Ik kom oorspronkelijk uit het Middellandse Zee-gebied en ben een beetje vergeten. Je eet mijn knolvormige, verdikte stengel die witgroen en blauw kan zijn.

RODE KOOL

Ik zit vol met vitamine C en andere voedingsstoffen, die je beschermen tegen schade en veroudering. In de wintermaanden bescherm ik je extra tegen griep en verkoudheid.

KOOLRABI

Ik kom oorspronkelijk uit het Middellandse Zee-gebied en ben een beetje vergeten. Je eet mijn knolvormige, verdikte stengel die witgroen en blauw kan zijn.

KOMKOMMER

Wist je dat het drie weken duurt voordat mijn bloemen uitgroeien tot prachtige komkommers? Ik kan in een zomer wel 50 komkommers laten groeien. Lekker en verfrissend door de salade.

KROPSLA

Mij ken je waarschijnlijk wel. Ik wordt gecombineerd met allerlei soorten gerechten en vaak als bijgerecht geserveerd. Er zijn veel soorten van mij, zoals ijsbergsla, eikenbladsla en kropsla.

ARTISJOK

Ik ben mooi, lekker en ook nog eens gezond. Mijn bloemen kun je eten, maar wel voordat ze uitkomen. Mijn blaadjes kun je dan lekker dippen in dressing van olie en balsamica-azijn.

KNOLSELDERIJ

Koffie- en theedrinkers opgelet! Ik bevat het stofje Choline dat een ontgiftend en cholesterolverlagend effect heeft. Daarnaast ben ik van belang voor je hersenen en geheugen.

POMPOEN

Ik besta uit verschillende soorten en maten, vormen en kleuren. Vaak groei ik op of bij composthopen waar ik lekker veel voeding krijg. Tijdens halloween wordt ik vaak heel eng gemaakt, maar je kunt me vooral ook lekker opeten.

BLEEKSELDERIJ

Je kunt met mij veel meer dan me verstoppen in de groentesoep. Oorspronkelijk kom ik uit het warme Italië, waar ik geliefd was om mijn frisse smaak. Je kunt mijn stengels ook vullen met hummus of pesto.

WITTE KOOL

Ik zit vol met vitamine C en andere voedingsstoffen, die je beschermen tegen schade en veroudering. In de wintermaanden bescherm ik je extra tegen griep en verkoudheid.

AARDAPPELEN

Mijn voorouders komen nog niet zo lang geleden uit Zuid-Amerika. Ik ben een giftige plant, maar wordt wel heel veel gegeten. Gelukkig kun je van mijn knollen lekkere schijfjes en frietjes maken.

ANDIJVIE

Mijn bittere smaak maakt me niet overal populair. Ik wordt vooral in de winter gegeten met aardappelen. Je kunt me koken, smoren en roerbakken. Of je lust me rauw.

BLOEMKOOL

Ik ben eigenlijk een mooie bloem die te vroeg wordt afgesneden. Bedek mij met mijn bladeren tegen de zon zodat ik niet geel wordt. Ik ben een veel geziene gast op je bord en lekker met een kaassausje.

COURGETTE

Ik ben het kleine broertje van de komkommer. Je kunt me meebakken, grillen of soep van me maken. Ik heb meer smaak als ik nog klein ben.

PALM KOOL

Van mij kun je blijven oogsten. Ik heb prachtig blauwgroen blad en groei als een palm de lucht in. Mijn blad is gezond en ik wordt veel gebruikt in roerbakgerechten, stamppot en soepen.

VELDSLA

Mijn bijnaam is ezelsoor, omdat ik daarop lijk. Ik ben een oer-Hollands soort en kan korte en lange blaadjes hebben. In het voorjaar ben ik op mijn best en lekker rauw te eten.

RODE BIET

Ik ben rood en heel gezond. Mijn sap helpt tegen een hoge bloeddruk en zorgt voor een goede spijsvertering. Ik ben bijna het hele jaar verkrijgbaar.

WORTELEN

Ik ben oranje van kleur en heb groene blaadjes. Ze zeggen dat ik goed ben voor je ogen, maar dat is een fabeltje. Van mij kun je lekkere taart en cake maken.

PETERSELIE

Ik ben een heilzaam kruid en een van de meest gebruikte kruiden in de Hollandse keuken. Ik zit boordevol vitamine C, E, K en mineralen. Ik wordt als medicijn gebruikt om het immuunsysteem te versterken en blaasontsteking te verhelpen.

NIEUWZEELANDSE SPINAZIE

Ik ben geen echte spinazie, maar je kunt me wel als spinazie eten. Mijn blad is dik en ik bedek mooi de bodem. Je kunt me lekker stoven, roerbakken en zelfs rauw eten.

SNIJBONEN

Ik ben misschien wel de bekendste verse peulvrucht van het land. Ik ben een vlinderbloemige die langs een touwtje de licht in groeit. Mijn trossen zijn vaak een beetje verstopt onder mijn bladeren. Als je goed zoekt, beloon ik je met lekkere verse boontjes.

PEPPER

Japanse samoerai eten mij voorafgaand aan een wedstrijd. Ik geef je het gevoel dat je moedig en onoverwinnelijk bent. Van mij zijn er veel verschillende soorten en ik kan warm zijn, maar ook zeer pittig. Pas dus op voor je me eet.

CHARD RAINBOW

PUMPKIN

Ik besta uit verschillende soorten en maten, vormen en kleuren. Vaak groei ik op of bij composthopen waar ik lekker veel voeding krijg. Tijdens halloween wordt ik vaak heel eng gemaakt, maar je kunt me vooral ook lekker opeten.

RUCOLA

Ik smaak een beetje naar noten en kan vrij pittig zijn. Vaak wordt ik gebruikt als garnering in een salade.

PEPPER

Japanse samoerai eten mij voorafgaand aan een wedstrijd. Ik geef je het gevoel dat je moedig en onoverwinnelijk bent. Van mij zijn er veel verschillende soorten en ik kan warm zijn, maar ook zeer pittig. Pas dus op voor je me eet.

SPINAZIE

Ik ben een echte krachtpatser. Ben je moe en futloos? Eet dan spinazie, want ik bevat voedingsstoffen die helpen bij het vrijmaken van energie in je lichaam.

TOMATEN

Ik ben een tropische plant uit Zuid-Amerika en het zusje van de aardappel. Nu wordt ik wereldwijd veel gebruikt in de keuken. Je kunt me bakken, komen, drogen en rauw door de salade doen.

RAMMENAS

Ik ben een zwarte wortel die vooral in de wintermaanden verkrijgbaar is. Ik werd al door de Egyptenaren geteeld en sta dikwijls op de wandschilderijen afgebeeld.